Πρέπει να δίνουμε γλυκά στα παιδιά μας;‏

October 31, 2012 Comments Off

Πρέπει να δίνουμε γλυκά στα παιδιά μας άραγε;‏

Γιατί από μωρά προτιμούμε τις γλυκές γεύσεις;

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι προτιμάμε το γλυκό από το πικρό γιατί ο οργανισμός μας πρέπει να καταναλώνει υδατάνθρακες που έχουν γλυκιά γεύση και μας δίνουν ενέργεια ενώ πρέπει να αποφεύγει τα πικρά που συνήθως στη φύση σχετίζονται με τοξικές τροφές που μπορεί μα μας δηλητηριάσουν.

Πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας γλυκά;

Το 1ο χρόνο δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνουμε στα παιδιά μας γλυκά. Απο 2 ετών και μετά μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή τους 1-2 φορές την εβδομάδα ένα γλυκό κατά προτίμηση σπιτικό που έχει λιγότερα λιπαρά και ξέρουμε τι συστατικά έχει ή ένα παγωτό αν είναι καλοκαίρι.

Τι γλυκό να δίνουμε σε ένα παιδί που είναι υπέρβαρο;

Σε ένα παιδί που έχει περισσότερα κιλά απο το φυσιολογικό βάρος δεν μπορούμε να απαγορέψουμε τελείως τα γλυκά γιατί του δημιουργούμε ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία. Μπορούμε όμως να καλύψουμε την ανάγκη για γλυκό 1-2 φορές την εβδομάδα με μια φέτα σπιτικό κέικ, ένα κομμάτι σπιτικό χαλβά, μια μικρή σοκολάτα υγείας, ένα γιαούρτι με μέλι, ένα μικρό παγωτό ή ένα ρυζόγαλο.

Ποιά ώρα της ημέρας είναι καλύτερα να δίνουμε στα παιδία το γλυκό;

Καλό θα είναι να δίνουμε το γλυκό τις απογευματινές ώρες με τη μορφή σνακ αλλά να μην γίνει καθημερινή συνήθεια.

 

Τι να αποφεύγουμε:

- Μην αγοράζουμε πολλά γλυκά και σνακ στο σπίτι

- Μην καταναλώνουμε εμείς γλυκά μπροστά στα παιδιά σε καθημερινή βάση γιατί μας μιμούνται

- Μην χρησιμοποιούμε τα γλυκά σαν επιβράβευση ή αντάλλαγμα για κάτι

- Μην αφαιρέσουμε τα γλυκά τελείως από τη διατροφή τους. Όλες οι τροφές είναι απαραίτητες για τα παιδία απλά χρείαζονται μέτρο.

 

Η στέρηση και η υπερκατανάλωση γλυκών επηρεάζουν ψυχικά τα παιδία μας και τους δημιουργεί προβλήματα και συμπεριφορές που τα ακολουθούν για μια ζωή. Παν μέτρων άριστον λοιπόν για χαρούμενα παιδία και ήσυχους γονείς.

Related Posts

Comments are closed.