Πως κόβουμε την πιπίλα;‏ Συμβουλές και προτάσεις!

October 31, 2012 Comments Off

Πως κόβουμε την πιπίλα;‏Πως κόβουμε την πιπίλα;‏ Η πιπίλα είναι μια δύσκολη συνήθεια για να κοπεί.

Ταλαιπωρεί και αγχώνει τους γονείς γιατί απο 2 ετών μέχρι και 4 ετών μπορεί να παραμορφώσει την κάτω γνάθο και τα δόντια. Αυτός είναι και ο λόγος παιδίατροι και οδοντίατροι μας συμβουλεύουν να κόψουμε την πιπίλα απο τα μικρά μας. Καλό θα είναι να ξεκινήσουμε την προσπάθεια από το πρώτο κι όλας έτος μειώνοντας τις ώρες που τη χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα να την δίνουμε μόνο στον ύπνο, μεσημέρι και βράδυ και σταδιακά μόνο βράδυ.

Τι να αποφύγω:

- Πολύ σημαντικό είναι να διαλέξουμε μια περίοδο που το μωρό μας είναι ήρεμο. Αν για παράδειγμα έχει αποκτήσει αδερφάκι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να κόψουμε την πιπίλα.
- Το να μαλώνουμε το παιδί κάθε φορά που κάνει πιπίλα είναι λάθος. Μπορούμε όμως να το επιβραβεύσουμε κάθε φορά που δεν την χρησιμοποιεί.

- Μην του βάζετε άσχημες γεύσεις για να σταματήσει την πιπίλα, το τιμωρείται χωρίς να φταίει.

- Αν χτυπήσει και κλαίει μην του πάρετε την πιπίλα γιατί την έχει ανάγκη για ανακούφιση.

 

Τι μπορώ να κάνω για να κόψω την πιπίλα:

- Κάθε φορά που θα βάζει την πιπίλα στο στόμα τονίστε ότι το κάνει για να συνηδειτοποιήσει και το ίδιο πόσο συχνά κάνει πιπίλα.

- Δώστε του παραδείγματα από τους αγαπημένους του ήρωες που δεν κάνουν πιπίλα για να τους μιμηθεί.

- Κόψτε την άκρη της πιπίλας για να αρχίσει να μην τον/την ικανοποιεί.

- Παρουσιάστε το τελος της πιπίλας σαν παραμύθι για να μπει στο ρόλο. Π.χ. Τώρα που θα γίνεις 2 ετών θα έρθουν οι νεράιδες και θα πάρουν όλες τις πιπίλες από όλα τα μωράκια του κόσμου. Έτσι θα μπει στο ρόλο και θα νίωθει και μια παρηγοριά ότι δεν συμβαίνει μόνο σε αυτόν/αυτήν.

- Χρησιμοποιήστε τον Άγιο Βασίλη και ένα δώρο που θέλει πολύ. Π.χ. Τώρα που θα έρθει ο Άγιος Βασίλης θα πάρει την πιπίλα για να σου φέρει αυτό το δώρο.

- Φτιάξτε μια ιστορία αποχαιρετισμού της πιπίλας όπου το ίδιο το παιδί στο τέλος θα πετάξει την πιπίλα.

 

Η όλη προσπάθεια θέλει υπομονή και επιμονή αλλά κάποια στιγμή θα τα καταφέρετε. Αν καμία μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική μην αγχώνεστε. Τα περισσότερα παιδιά κάποια στιγμή σταματάνε την πιπίλα από μόνα τους.

Related Posts

Comments are closed.