Τα ωφέλη του θηλασμού για το παιδί και τη μητέρα‏. Συμβουλές και Προτάσεις!

October 19, 2012 Comments Off

Τα ωφέλη του θηλασμού για το παιδί και τη μητέρα‏..Το μωρό σας μετά απο 9 μήνες μέσα στη μήτρα και σε συνθήκες απόλυτης προστασιάς έρχεται επιτέλους στον κόσμο..

 

Μέχρι τώρα το μόνο που χρειαζόταν να φροντίζετε ήταν το σώμα σας, τη διατροφή σας και την ψυχολογική σας διάθεση. Τώρα όμως αναλαμβάνετε δράση και πρέπει να δώσετε τις καλύτερες βάσει στο νεογέννητο μωρό σας.

Όσο πολύπλοκο και αν σας φαίνεται το μωρό σας χρειάζεται μόνο δύο πράγματα: αγάπη και μητρικό γάλα! Ο θηλασμός αγχώνει τις περισσότερες μαμάδες αλλά ουσιασικά είναι μια διαδικασία που ενεργοποιειτε με τον τοκετό. Γι αυτό και ο πρώτος θηλασμός θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη γέννα.

Όσο πιο γρήγορα θηλάσει το μωρό, τόσο γρηγορότερα έρχεται το πρωτόγαλα και στη συνέχεια το κανονικό γάλα. Όλες οι μητέρες είναι ικανές να θηλάσουν τα παιδιά τους και η φύση έχει προβλέψει ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες του μωρού.

Μετά την τρίτη περίπου ημέρα από τον τοκετό, το πρωτόγαλα γίνεται μεταβατικό γάλα και μετά την έβδομη με δέκατη μέρα γίνεται ώριμο γάλα με λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, άλατα, βιταμίνες και αντισώματα απαραίτητα για το νεογέννητο.

 

Πλεονεκτήματα του θηλασμού για το μωρό:

• Περιέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το βρέφος σε ιδανική αναλογία για τη σωστή του ανάπτυξη.

• Δεν χρειάζεται προετοιμασία. Είναι έτοιμο κάθε στιγμή που το χρειάζεται το μωρό στην κατάλληλη θερμοκρασία.

• Βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στο οποίο βασίζεται η επιβίωση του ανθρώπου.

• Προστατεύει το βρέφος από λοιμώξεις, ιώσεις, αλλεργίες και από την αναιμία.

• Βοηθάει τη σταθεροποίηση του ζαχάρου στο αίμα και καθαρίζει.

• Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εντερικές διαταραχές, άσθμα, ουρολοιμόξεις και παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.

Το στήθος χαλαρώνει από το θηλασμό;

Όχι! Η ίδια η εγκυμοσύνη είναι που παραμορφώνει το στήθος απο την αύξηση του όγκου και του βάρους. Αυτό συμβαίνει σε κάθε εγκυμοσύνη είτε ακολουθεί θηλασμός είτε όχι. Όταν η νέα μητέρα αποφασίζει να μην θηλάσει, η παραγωγή γάλακτος σταματάει απότομα και οι μαστοί χάνουν απότομα τον όγκο τους. Αυτό προξενεί βλάβη στο μαζικό αδένα του οποίου το σχήμα και η αντοχή εκτίθεται σε κίνδυνο. Αντίθετα ο σταδιακός απογαλακτισμός εξασφαλίζει μια ήρεμη επιστροφή στην φυσιολογική κατάσταση.

 

Πλεονεκτήματα του θηλασμού για τη μητέρα:

• Η μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα, καθώς το μέγεθος της μήτρας συρρικνώνεται γρηγορότερα.

• Καταναλώνει επιπλέον περίπου 600 θερμίδες ημερησίως.

• Έχει μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεωροσης, καρκίνου του μαστού και καρκίνο στις ωοθήκες.

Δώστε στο μωρό σας το καλύτερο ξεκίνημα για τη ζωή, εξοικονομίστε χρήματα και βοηθήστε και το δικό σας σώμα να επανέλθει με το πιο τρυφερό και ουσιστικό δώρο της φύσης, το θηλασμό!

Related Posts

Comments are closed.